אקים - אגודה לאומית לקימום אנשים עם פיגור שכלי בישראל קבע כדף הבית
אנא המתן...
לוח אירועים
ינופברואר 2012מרץ
אבגדהוש
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
יום ראשון 05 פברואר 2012 אין אירועים להיום
לכל האירועים
הרשמה לניוזלטר
   


הישגי העמותה

אקים היתה ועודנה חלוצה היוזמת תחומים ושירותים חדשים ומשלבת אנשים עם פיגור שכלי בחיי הקהילה, אשר הביאו ומביאים בנוסף לרווחתה של אוכלוסיית האנשים עם הפיגור השכלי, גם לשינוי בתפיסה ובמיצוב אשר ניתן לה בחברה הישראלית:  

- בשנים 1967-1968 הופעלו לראשונה בארץ קייטנות לאנשים עם פיגור שכלי, כחלק  מתפיסה שילדים עם פיגור שכלי זכאים לנופש וקייטנות כמו כל ילד אחר במדינת ישראל. 
- בשנות ה-60 אקים בנתה את מרכז התעסוקה הראשון- אחיקם אשר לימים נקרא צ'יימס.
- בשנת 1974 הקימה אקים את  גן הילדים הראשון. גן "שלנו" לילדים עם פיגור שכלי באשקלון.
- בשנת 1975 חוללה אקים מהפך בכל הקשור לייעוד כספי קצבת הנכות לאנשים עם פיגור שכלי המתגוררים במסגרת דיור חוץ ביתית. אקים הובילה להקמת קרן קצבת נכות אשר מכספיה נהנים אנשים עם פיגור שמתגוררים בדיור חוץ בייתי.

בכספי הקרן  נעשו ונעשים עד היום פעולות רבות בעיקר בתחום תרבות הפנאי לטובת אוכלוסייה זו במסגרות הדיור. קרן קצבת נכות שידרגה את כל מערכות ההושבה לדיירים כולל כסאות ממונעים.

- בתחילת שנות ה-80 אקים הייתה מיוזמות ומובילות המאבק לשילוב אנשים עם פיגור שכלי בשוק העבודה החופשי. אקים היא הראשונה שהבינה כי אנשים עם פיגור צריכים להיות משולבים בשוק העבודה. אקים הייתה מראשונות הפרויקט של "תעסוקה בדרך אחרת" – פרויקט משותף עם הביטוח הלאומי לשילוב של אנשים מוגבלויות בשוק העבודה החופשי.

- בשנות ה-80 יזמה אקים את המהפך בכל הקשור לשילוב אנשים עם פיגור שכלי בהוסטלים בקהילה. אקים בנתה את ההוסטל הראשון בארץ. הוסטל זה היה אז חדשני מסוגו והיווה את החלוץ לשילובם של אנשים עם פיגור שכלי בקהילה ולהקמת מסגרות דיור רבות נוספות בקהילה ברחבי הארץ. למעשה עד להקמת ההוסטל הראשון שנבנה ע"י אקים אותם אנשים התגוררו רק במעונות ללא שום אמצעים לפיתוח אישי. הודות לפעילותה של אקים שינה הממסד את הראיה הטיפולית באוכלוסייה זו.

- בשנת 1985 אקים יזמה את הקמת קבוצת התיאטרון לאנשים עם פיגור שכלי- "התיאטרון האחר של אקים". אקים סברה וסוברת שאדם עם פיגור שכלי, כמו כל אדם אחר זכאי למיצוי היכולות הטמונות בו בכל אחד מתחומי החיים.  מאז ועד היום הציג "התיאטרון האחר" הצגות ברחבי הארץ ושימש כמודל לארגונים נוספים להקמת תיאטרון לאנשים עם מוגבלות.  התיאטרון העלה חמש הפקות מתוכן שתיים כקואופרודקציה עם בתי ספר מובילים למשחק.    חברי הלהקה השתתפו בשני סרטים ויצגו את ישראל בשני פסטיבלים בינ"ל.

- בשנת 2002  פנתה אקים לפיקוד העורף בדרישה לחלוקת ערכות מגן מיוחדות לאנשים עם פיגור שכלי. דרישה זו הביאה לפיתוח וחלוקה של ערכות מגן מותאמות לאנשים עם צרכים מיוחדים בכלל ואנשים עם פיגור שכלי בפרט.

- בשנת 2005 פנתה  אקים לצה"ל וביקשה  את גיוסם של אנשים עם פיגור שכלי לצבא. הצבא משתכנע בחשיבות הגיוס לאנשים עם פיגור שכלי ולחברה בכלל  וביחד עם משרד הרווחה נבנתה תוכנית לגיוסם לצה"ל.  השרות הצבאי הינו ערך חשוב  בחברה הישראלית, וגם בקרב אנשים עם פיגור שכלי קיימת השאיפה לקחת חלק בחוויה ובחובה חשובה זו. עבורם, הגיוס הוא משאת לב וסמל להשתלבות מלאה בחברה כתורמים וכנתרמים כאחד. העמותה פועלת ברמה הארצית והפרטנית כדי לסיוע לאנשים עם פיגור שכלי היכולים להשתלב בצבא ולתרום לחברה כשאר האזרחים, בהתאם לכישוריהם ויכולותיהם. בימים אלה נמצאת אקים  בסיום שלבי ההכשרה של המחזור השני.

- בשנת 2006 יזמה אקים את הקמת והפעלת המע"ש (מרכז עבודה מוגן) העסקי הראשון בארץ. מע"ש תעשייתי הוא שילוב של מפעל מוגן באווירה נורמטיבית. שילוב של אנשים עם פיגור שיכלי היכולים בעזרת ליווי להשתלב בשוק העבודה, לתרום לחברה ולהביא את יכולתם היצרנית לידי ביטוי.


מע"ש תעשייתי פרומדיקו –  חברת  פרומדיקו (חברה ליבוא והפצת תרופות)  הנמצאת בפתח תקווה קיבלה לשורותיה 12 עובדים מיוחדים, אנשים עם פיגור שכלי המלווים על ידי 2 מדריכים.

שר הרווחה וצמרת משרדו ביקרו במקום התרשמו מההישג והחליטו להכיר במקום כמע"ש (מרכז עבודה שיקומי) תעשייתי ראשון מסוגו. כיום זהו מקום עבודה מתאים לאנשים עם פיגור שכלי בוגרים היכולים בעזרת ליווי להשתלב בשוק העבודה, לתרום לחברה ולהביא את יכולתם היצרנית לידי ביטוי.
הרעיון הוא חדשני וראשון מסוגו, תוכנית זו היא שלב נוסף של הזדמנות תעסוקתית.
הקרבה החברתית בין עובדי המקום לבין העובדים עם פיגור שכלי יצרו קשרים חברתיים ויחסים בין אישיים.  יחסים חמים נרקמו אף בין הממונים ואנשי ההנהלה לבין העובדים המיוחדים שהצטרפו למעגל העובדים. 
העובדים עם פיגור שכלי שותפים לאירועי החברה ומשתלבים בפעילויות שחברת פרומדיקו מקיימת (מתנות, אירועים מיוחדים, חגים וכו').

 - בשנת 2007 יזמה אקים אמנה המבטאת את מחויבותם של בעלי עסק בחברות מובילות במשק הישראלי להעסיק אנשים עם פיגור שכלי כעובדים מן המניין. האמנה מזמינה ארגונים ועסקים להפוך שותפים באחריות החברתית, על ידי העסקת אנשים עם מוגבלויות בשורותיהם, כעובדים מן המניין. חברות רבות, מן המובילות במשק הישראלי, כבר חתמו על האמנה ובכך הביעו את נכונותן למחויבות, מתוך אחריות ורצון להוביל שינוי משמעותי בחברה הישראלית.

 - בשנת 2008  פיתחה אקים ביחד עם אוניברסיטת חיפה משרד הרווחה ומשרד החינוך את "תוכנית אופק, תכנית לימודים לאנשים בעלי צרכים מיוחדים" . התוכנית מיועדת לאנשים עם צרכים מיוחדים מעל גיל 21 ומטרותיה הרחבת הידע וההשכלה הכללית, מתן הזדמנויות לרכישת ידע ומקצוע לפי בחירה, והקניית מיומנויות בסיסיות להשתלב בחברה ובקהילה.

 - בשנת 2008 יזמה אקים  מהפכה בנושא טיפולי השיניים לאנשים עם פיגור שכלי המתגוררים בבית הוריהם- למעלה מ- 20 שנה נהנו דיירי הוסטלים ומעונות פנימייה מטיפולי שיניים והיגיינת פה שבוצעו על ידי אנשי מקצוע שהוכשרו לטיפול באנשים עם פיגור שכלי. בעקבות מהפכת הבריאות, שיזמו אקים ומשרד הרווחה, נפתחו גם מרפאות שיניים מסובסדות למבוגרים ולילדים עם פיגור שכלי המתגוררים בבתי הוריהם.

 - אקים בזמני חרום עם ולמען אנשים עם פיגור שכלי ובני משפחותיהם – בשעות חרום אקים באמצעות הסניפים הפרוסים ברחבי הארץ מתגייסת למען אנשים עם פיגור שכלי ובני משפחותיהם. כך למשל במהלך מלחמת לבנון השנייה אקים פינתה מישובי הצפון מאות ילדים, נוער, בוגרים ובני משפחותיהם מקו האש ודאגה להם לאירוח במרכז הארץ.

במהלך מבצע "עופרת יצוקה" סניפי אקים בדרום ואקים מרכז התגייסו לסייע ולהקל ככל שניתן על אנשים עם פיגור שכלי ובני משפחותיהם. הוקם באקים פורום חרום אשר התכנס מדי יום . הפורום עודכן על הנעשה בשטח ודן בדרכים להקל על אנשים עם הפיגור השכלי ובני משפחותיהם הגרים בדרום. קו הסיוע של אקים "הורים למען הורים" פורסם בכלי התקשורת ועבר לפעול במתכונת חרום. הקו אויש באופן רצוף  משעות הבוקר ועד הערב על ידי מתנדבים של הקו ורכזי הסנגור. תושביהם של 5 ישובים נהנו מימי הפגה אשר אורגנו ע"י אקים בשיתוף עם הסניפים.


אקים כארגון סינגורי ונציגיה, מופיעים בוועדות הכנסת ומשפיעים על מדיניות הממשלה באמצעות שינויי חקיקה שביצעה במהלך השנים ובאמצעות הבג"צים וההליכים המשפטיים שניהלה בסוגיות מהותיות. להלן חלק מהחוקים שאקים יזמה ונאבקה למען קידום זכויותיהם של אנשים עם פיגור שכלי ובני משפחותיהם:

 - חוק החינוך המיוחד - אקים הייתה ממובילות הלובי מול משרד החינוך למען חקיקת חוק החינוך המיוחד. אקים לא שקטה עד ליישומו המוחלט של החוק בראשית שנות התשעים. חוק החינוך  המיוחד מעגן את זכותם של ילדים עם צרכים מיוחדים לחינוך מיוחד חינם באזור מגוריהם. מטרת החינוך המיוחד היא לקדם ולפתח את כישוריו ויכולתו של הילד בעל הצרכים המיוחדים, לתקן ולשפר את תפקודו הגופני, השכלי, הנפשי וההתנהגותי, להקנות לו ידע, מיומנות והרגלים ולסגל לו התנהגות מקובלת בחברה, במטרה להקל על שילובו בה ובמעגל העבודה.

- התיקון לחוק הסעד (טיפול במפגרים) – שינוי מהפכני בחוק אשר לראשונה מחייב את המדינה להעניק לאדם עם פיגור שכלי מסגרת דיור חוץ ביתית ומסגרת יומית, בהתאם להחלטת ועדת אבחון של משרד הרווחה.

 - תיקון תקנות הסעד (הסכם להחזקת נזקק – מפגר במעון)- "הסכם הורים"- תקנות אלו אשר מעגנות את הזכויות והחובות של המדינה והאפוטרופסים כאשר אדם עם פיגור שכלי יוצא למסגרת דיור חוץ ביתית, שופרו לאין שיעור למען  האדם עם הפיגור השכלי הגר במסגרת דיור חוץ ביתית, והסדיר באופן טוב יותר את הקשר עם משפחתו ואת דרכי  הדיווח על מצבו.

- התקנת תקנות שכר מינימום מותאם לאנשים עם מוגבלות – תקנות אלו, אשר היו פרי יוזמת אקים,  היוו פריצת דרך ואפשרו את שילובם של אנשים עם פיגור שכלי בשוק העבודה החופשי ולהשתכר שכר מינימום בהתאם ליכולות העבודה שלהם.  כיום אקים שותפה לפורום פ"ת (פיתוח תעסוקה) המוביל יוזמות חקיקה ויוזמות שונות בתחום התעסוקה.

 - תקנות הסעה בטיחותית לילדים נכים– המחייבות את הרשות המקומית  לדאוג לליווי בהסעה לילדים עם פיגור בינוני וקשה, בנוסף לנהג.

 - תיקון לחוק הסעה בטיחותית המחייב את הרשות המקומית  ללוות בהסעה פעוטות עם מוגבלות למעון היום השיקומי.

 - שותפות לניסוח חוק חופש המידע בנושא מסירת מידע לגבי ועדות חקירה שנעשו, בין היתר על ידי משרד הרווחה, ובין היתר בהתייחס לאירועים וסוגיות הנוגעות לטיפול באנשים עם פיגור שכלי.

- תיקון לחוק העונשין המחייב רמת ענישה מינימאלית לאנשים אשר עברו עבירות מין במשפחה כלפי אדם שהוא חסר ישע.

 - תיקון לחוק ההתיישנות המאפשר לתובע שהוא אדם עם פיגור שכלי להגיש תביעה, באמצעות האפוטרופוס שלו, גם בחלוף שבע שנים ממועד ההתיישנות על העבירה אשר נעשתה כלפיו.

 - ייזום וניסוח תיקון לחוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים – האוסר על העסקה (הן כעובד והן כמתנדב) במסגרות של אנשים עם פיגור שכלי, של בגיר אשר הורשע בעבר בעבירת מין.

- קידום תיקון חוק דמי מחלה (היעדרות לצורך מתן סיוע אישי שאדם עם מוגבלות נזקק לו) – באופן שיאפשר להורה לאדם עם מוגבלות (לא רק כאשר הוא ילד אלא בכל גיל) להיעדר עד 15 ימים מעבודתו על חשבון ימי המחלה (או החופשה) שלו, לצורך סיוע, השגחה, ליווי או טיפול באדם עם המוגבלות.

 - שותפות בקידום וניסוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות הנגישות הנגזרות ממנו – באופן שיאפשר לאדם עם מוגבלות ליהנות מהשירותים הניתנים במדינה, זאת באמצעות התאמות והנגשות בהתאם לצרכים של האדם עם המוגבלות.

- שותפות וקידום תיקון חוק מעונות יום שיקומיים – באופן המרחיב את הקריטריונים לזכאותם של פעוטות עם עיכוב התפתחותי ניכר למעון יום שיקומי (גילאי 0-3) , על מנת שישהו במסגרת טיפולית המתאימה לצורכיהם בשנים הקריטיות ביותר להתפתחותם.

 - ייזום, ניסוח ותיקון תקנות הפיקוח על מעונות - באופן המתאים את תקן העובדים במעונות פנימייה לאנשים עם פיגור שכלי לצורכיהם של הדיירים במעונות.

- שותפות להתקנת תקנות בנושא כח אדם במסגרות דיור בקהילה -  באופן המתאים את תקן העובדים לדיור במסגרות בקהילה לצורכי הדיירים.

בנוסף :

 - הגשת עתירות לבית המשפט העליון בנושא מימוש זכותם של ילדים עם פיגור שכלי הגרים במעונות פנימייה לחינוך - זכייה בבג"צ.

 - הגשת עתירה כנגד משרד הרווחה ליישום דו"ח ועדת חקירה בנושא מספר מטפלים על קבוצה של אנשים עם פיגור שכלי המוגדרים "אי שקטים"- הוספת תקני כח אדם לכלל המסגרות המטפלות באנשים עם פיגור שכלי המוגדרים "אי שקטים" ו- "אי שקטים מורכבים".

 - הגשת עתירה בנושא הפליה בתקני כוח אדם הקיים במעונות ממשלתיים לאנשים עם פיגור שכלי לבין תקן כוח אדם הקיים במעונות פרטיים וציבוריים- זכייה בבג"צ.

 - הגשת עתירה בנושא מימון הסעות של אנשים עם פיגור שכלי למסגרות תעסוקה וחובת הרשויות להסיע למסגרות התעסוקה – זכייה בבג"צ.
 - הגשת עתירה בנושא יום לימודים ארוך ב100 יישובים –פס"ד בהסכמה. 

 - הגשת תביעה תקדימית בבקשה לפטור מאגרה על הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס לאדם עם מוגבלות שכלית, וזאת ללא בדיקת הכנסות בני המשפחה, ובתנאי שאין לו כל רכוש, מלבד קצבאות נכות אשר משמשות למחייתו  – זכייה בתביעה.

אקים ישראל מעניקה שירותים מגוונים לאנשים עם פיגור שכלי בכל תחומי החיים, כאשר העיקריים בהם יפורטו להלן:

1.  דיור בקהילה- אקים  מפעילה מגוון רחב של מסגרות דיור לאנשים עם פיגורשכלי בקהילה הקימה מגוון רחב של מסגרות דיור כגון: הוסטלים, דירות מוגנות,בתים קבוצתיים ודירות עצמאיות- במערך הדיור של אקים מתגוררים כ- 500דיירים עם פיגור שכלי. אקים מפעילה הוסטל לאנשים עם פיגור שכליסיעודיים. זוהי מסגרת הדיור בקהילה (הוסטל) הראשונה שהוקם בארץ לאנשים עםפיגור שכלי סיעודיים.

2. תעסוקה-  אקים מפעילה בשילוב עם הביטוח הלאומי פרויקט "תעסוקה בדרך אחרת" המלווה ומשלב עובדים עם מוגבלויות בשוק העבודה החופשי.  סה"כ מלווים עלידי אקים כ-1000 אנשים עם מוגבלות. כמו כן, מפעילה אקים 3 מרכזי יום טיפוליים (כרמיאל, עפולה, אשקלון) וייסדה את המע"ש (מרכז עבודה שיקומי) התעשייתי הראשון בישראל. המדובר ב-12 אנשים עם פיגור שכלי המועסקים בתוך וכחלק ממפעל "פרומדיקו".

3. תרבות הפנאי- אקים מפעילה כ- 17 מועדוני פנאי לבוגרים (מעל גיל 21) כפעילות חוגים אחה"צ וכן 4 מרכזי יום אימוני המשמשים כמסגרות פנאי לאחר הלימודים לילדי בתי הספר.
תיאטרון אקים- אקים היתה הראשונה לייסד קבוצת תיאטרון שכולה אומנים עם פיגור שכלי אשר הצגותיה מוצגות בכל רחבי הארץ .
נופש וקייטנות- אקים מפעילה פרויקט ייחודי לנופש משפחות של ילדים עם פיגור שכלי, נופש בוגרים וקייטנות קיץ המופעלות ע"י הסניפים.
אומנויות- אקים עוסקת באיתור יוצרים מתחום האמנות הפלסטית, מטפחת אותם באופן אינדבדואלי ומשלבת אותם בלימודי אמנות אקדמיים. בשלוש מכללות מובילות: אורנים, בית ברל וקלישר. אקים חושפת את מעשה היצירה בתערוכות המאופיינות באוצרות איכותית בארץ ובח"ול.
פעילויות ספורט- אקים יוזמת פעילויות ייעודיות בתחום הספורט, ימי ספורט , צעדות וטיולים לאנשים עם פיגור שכלי.

4. קו סיוע "הורים למען הורים"- אקים מפעילה מזה למעלה מ-8 שנים  מקור מידעותמיכה טלפוני  בעזרת הורים מתנדבים- לעזרת הורים.שירות קו הסיוע ניתן בחינם והוא מספק לכל פונה חיזוק רגשי, עצות המבוססות על ניסיון אישי, מידע והכוונה לגופים ולאנשי מקצוע רלוונטיים ההורים המתנדבים המאיישים את קוהסיוע עוברים סדנת הכנה ייחודית, המכשירה אותם להציע את המענה הרגשי והמקצועי הראוי ביותר.
הצוות המקצועי של אקים מלווה את המתנדבים לאורך כל שעות הפעילות ודואג להעביר את הפניות, במידת הצורך, להמשך טיפולם שלגורמים מקצועיים מוסמכים בתוך אקים (כגון צוות המשפטנים ומחוצה לו צוותים מקצועיים בלשכות הרווחה וכדומה).
במטרה לחסוך מהפונים את ההתמודדות עם מחסום השפה מופעל קו הסיוע גם במגזר הערבי והוא מאויש על ידי מתנדבים דוברי השפה. מתוך אותה שאיפה מקימה אקים גם קבוצת תמיכה המיועדות להוריםבמגזר הערבי.
בשנת 2007 התבצעו כ- 500 פניות טלפוניות לקו הסיוע ובשנת 2008 עלה מס' הפניות ל- 604 לקו.
אחד מהנגזרות של קו הסיוע הוא פורום משפחות של  אנשים עם פיגור שכלי "בתפוז" המנוהל בהתנדבות על ידי עמיקם רז, חבר הנהלת אקים  ישראל ויו"ר אקים לאפוטרופסות.

5. פרויקט אחים- פרויקט תומך משפחה הרואה את בני המשפחה כמוקד לפעילות. החונך מגיע לבית המשפחה ומשמש כחונך לאח הנורמטיבי. הפרויקט שהחל לפני 3 שנים והולך ומתרחב. בתחילת הדרך היה פיילוט שהחל ביחידה למעורבות חברתית במכללת ספיר  וכלל 10 אנשים וכיום הוא מקיף כ-50 אחים במקומות ישוב שוניםברחבי הארץ ושותפים לזה מכללות ואוניברסיטאות במקומות שונים.

6. מרפאות שיניים- בשנת 2008 יזמה אקים מהפכה בתחום טיפולי השיניים לאנשים עם פיגור שכלי המתגוררים בבתיהם. טיפולי השיניים מבוצעים ע"י רופאים מקצועיים אשר הוכשרו לטפל באנשים עם פיגור. כיום מפעילה אקים (במימון משרד הרווחה) 14 מרפאות שיניים, מדימונה שבדרום ועד עכו שבצפון, ומספקת מענה רגיש ומקצועי לכ- 14,000 מטופלים.
© כל הזכויות שמורות לאקים, אגודה לאומית לקימום אנשים עם פיגור שכלי בישראל | פנחס רוזן 69, הדר יוסף תל אביב, 69410 | Web By